Verslag van de entdag op 2 maart in de Baggelhof

 

Entdag bij kwekerij De Baggelhof

 

DSC_2746

Frits Timmer, links en Fre Volling aan het enten

Op zaterdag 2 maart hadden de Vrienden van het Oude Fruit (VOF) een gezellige en succesvolle entdag tijdens de open dag van de bekende biologisch kwekerij De Baggelhof in Terheijl (tussen Leek en Roden).  Lubbert Dijk, de eigenaar en groene handen in De Baggelhof, en ook de lid van VOF, had samen met zijn vrouw Monica gezorgd voor een warme kas met tafels en stoelen als werkruimte  en voor de onderstammen gezorgd. De VOF groep had vier grote zakken met divers enthout meegebracht. De keus voor de bezoekers was enorm – ongeveer 50 rassen appels, 30 rassen peren en 15 rassen pruimen en ook enkele kweeën en mispels. Daar waren bijzondere (zeldzaam, net terug gevonden, speciale soorten qua smaak, ziekte -resistentie of tuinversiering) rassen bij .

Veel mensen kwamen met eigen takken van de boom waarvan ze een jong boompje geënt wilden hebben. Ik kan wel drie bijzondere verhalen herinneren. Een gezin met een grote eigen appel tak net van de boom gesnoeid – gelukkig met enkele éénjarige scheuten eraan, want alleen die kunnen als enthout gebruikt worden.  Ze hadden de boom 25 jaar geleden voor hun toen net geboren dochter geplant. Nu die 25 jaar oud is, en ook eigen kinderen heeft , krijgen het jonge gezin bij hun huis drie nieuwe bomen – van de enttakken van de verjaardagsboom. Leuk! Een andere bezoeker was vorig jaar al geweest – en hij kwam met een eigen pruim in pot. Dit was een onderstam pruim met – kan ook gebeuren – mislukte enting van 2018. Maar de onderstam blijft goed, en nu werden twee nieuwe soorten pruimen op de takken van de onderstam geënt, met hoop dat beide nieuwe soorten aan zullen slaan. En nog een verhaal, ook leuk – een man die heeft een appelboom van in ieder geval zijn opa (of misschien wel van een voorouder), en de boom  was– via enthout – al met de man  vier keer verhuisd. Dus in 2019 krijgt de boom met een vijfde verhuizing weer een kans.

Binnen het VOF groep is al wel bekend wie van de enters het grootste  succespercentage bij het enten heeft en voor bezoekers werden  per type enting de beste handen aangewend. Zeg, Frits Timmer is de beste driehoeksenter te zijn– daarom hij heeft alle dunne enttakjes (van pruimen of sommige appels) op dikkere onderstammen geënt. En Frè Völlink deed topkwaliteit plakentingen – dus hij was meer bezig met dat werk, met hulp ook van Jan Woltema als het echt druk was. Jan Veel en Jan Woltema voorzagen elke bezoeker van het best mogelijk advies over de keus van fruitsoort (en) en onderstammen geholpen. Piet Maagdenberg verzorgde zoals altijd perfect de administratie gedaan, zodat het eind van de dag precies duidelijk was  hoeveel mensen / griffels (enten) / onderstammen / en inkomsten de VOF had op deze dag.

Jazeker, iets over kosten. Het enten zelf gratis uitgevoerd door de VOF ervaren leden. Voor een onderstam (M26, M106 of zaailing voor appels, zaailing of kwee voor peer / St. Julien voor pruim / meidoorn voor kwee en mispe) betaalt men Euro 3,50 per onderstam. Plus Euro 1 per enthoutje. Dus het is minimaal Euro 4,50 per boom – echt goedkoop, zeker minder dan een koffie met gebak in de stad!

Niet alleen leerlingen zoals ik, maar ook bezoekers kwamen om te leren enten – er waren paar vragen over de enttechnieken, en Frits heeft hierbij ook geholpen. Jazeker, er waren wilgen takken voor om te leren hoe je moet dat doen. Ik heb zelf twee peertjes geënt: voor een plek in mijn tuin waar ik leiperen tegen de muur wil laten groeien. Gaan beide griffels zich goed en ontwikkelen – dan ben ik ook “geslaagd” om in 2020 opnieuw te gan enten.

Ook aardig en lekker – Monica (de vrouw van Lubbert Dijkeen ) had voor ons lekkere bessentaart en later ook groenten en linzen soep gemaakt – twee van ons hebben de recepten gevraagd! En de familie en vrienden van De Baggelhof zorgde ook voor non-stop thee, koffie en frisdrank. Gezellig!

Voor mensen die graag nog in 2019 een nieuw boompje willen hebben: De volgende, en helaas de laatste entdag dit jaar is op 6 april in de Blauwe Stad.

 

Lena Lebedeva-Hooft