Entdag 2020 in Slochteren: duidelijk meer mensen met belangstelling voor het oude fruitrassen!

Zoals elke jaar had het team van liefhebbers die zich “Vrienden van het Oude Fruit” noemen, in het voorjaar van 2020 een paar vrij toegankelijke entdagen ingepland. De eerste entdag was op 29 februari in Slochteren. Om 10 uur stond er al een rij van bezoekers die entjes wilden maken te wachten!

Er was gezorgd voor enthout van meer dan 200 fruitrassen. Er was keus uit enthout van ongeveer 120 oude appelrassen, van ongeveer 90 peren en pruimen, en ook van ongeveer 10 bijzondere andere fruitsoorten, zoals mispels en kweeperen. Zoals altijd kon elke bezoeker zelf een keus maken en mensen die twijfelden kregen advies van de twee VOF Jannen: van Jan Veel of Jan Woltema.
Wat is het doel van een “ENTDAG”? In een zin kan ik het formuleren: “hier vindt u topkwaliteit enttakken van allerlei zeldzame of bekende of belangrijke fruitrassen die van ousher in Nederland geteeld zijn en die ook in je regio kunnen groeien. De deskundige enters maken er boompjes van de rassen van uw keus”.

Er waren deze dag al samen 9 VOF-vrijwilligers aan het werk werk: 6 mensen met het enten en 3 voor advies en administratie. Tussen 10 en 13 uur was het ontzettend druk, daarna werd het rustig! Het was een drukke en leuke dag voor iedereen, voor de VOF groep en ook voor bezoekers!

Sommige bezoekers kwam met takjes of hele takken van een eigen boom om die als enthout te gebruiken. Helaas wist niet iedereen dat alleen een 1-jarige scheut bruikbaar is als enthout en dat een oudere tak zonder jonge scheut onbruikbaar is. Sommige oudere takken hadden geen eenjarige scheuten en bleken onbruikbaar.
Als u complete boom van een bepaald ras zoekt van een paar jaar oud, dan is het misschien het is een goede idee eerst iets over de fruitrassen te lezen (bijvoorbeeld op deze website onder “links”).
En als u niet wil wachten tot het geënte boompje na een aantal jaren vrucht gaat dragen, kunt u een fruitboompje van een aantal jaren oud kopen bij een betrouwbare kweker van oude fruitrassen te kopen, zoals bij kwekerij de Baggelhofm Baggelveld 2 9312 VE Terheyl. Deze kwekerij levert bomen van oude en bijzondere fruitrassen die wij, Vrienden van het Oude Fruit, in de loop der jaren hebben teruggevonden en verzameld.

Ik ben zelf een leerling determineerder van fruit rassen en ent zelf ook op de entdagen. En ik maak daarom notities. Dat perzik op pruim geënt kan worden; en peer–op-peer, of op-kwee. Tussentijds probeer ik bezoekers te tellen: +9, +16, +5, +8, +18, +8, +20, +12… daarna rond 12 uur stop ik, want ik liever leren takjes goed te snijden en te enten. En de mensen bleven komen… er waren ca. 300 bezoekers door de dag.

Helaas zijn de volgende entdagen, die van zaterdag 14 maart in Kwekerij “De Baggelhof” in Terheyl, en die op 21 maart in recreatieboerderij Flinkefarm Hemelum in Gaasterland (Friesland)  vanwege het coronavirus niet door gegaan. .
Lena Lebedeva-Hooft