Verslagje van de appeldag te Groningen

Appelfeest in de stad Groningen: een top dag voor determinatie

Het was zondag 14 oktber een prachtige dag bij het Appelfeest in het Toentje in de wijk  Oosterpark. Het Toentje is een groen oase, waar men als sociale onderneming op duurzame en professionele wijze verse groenten en kruiden produceert voor de voedselbank Groningen.

De Vrienden van het Oude Fruit hadden een stand met vijf. Wij, enkele Vrienden van het Oude Fruit (VOF), en boomkwekerij de Baggelhof (Lubbert Dijk) stond er naast. Tegenover ons stond NPV promo-caravan. De volgende keer naast elkaar? We hebben in ieder geval vaak samen gekletst.

Deze keer was er niet echt veel spannende fruit te determineren, maar toch nog steeds ongeveer 40 fruitrassen van de Groningers die hun appels hadden meegebracht voor determinatie.

Toentje heeft haar eigen restaurant biedebuuf op steenworp afstand van de tuin in de prachtige oude drankenfabriek van de firma Woldring&Idema. Daar was een appeltaartenwedstrijd, een van de winnaars kreeg een leuke prijs een cadeautje van de VOF: een doornloze bramenstruik.

Helaas hadden wij geen tijd voor de proeverij van Groningse ciders en ciderappels en ook weinig tijd om te kijken welke appels voor de appelpers waren meegebracht.

Maar voor drie of vier bomen van bijzondere appelrassen die gedetermineerd zijn, gaan VOF leden in de winter het enthout knippen.

Het was een prachtige en voor mij als beginnende determineerder een leerzame dag die hopelijk volgende jaar weer wordt gehouden.

Elena Lebedeva